Category

Yağlar

Category

Ardıç yağı taze veya kurutulmuş meyvelerden ve Juniperus osteosperma ve J. scopulorus bitki türlerinin iğnelerinden elde edilir. Güçlü bir detoks edici ve bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak bilinen ardıç bitkisi, Bulgaristan’dan gelmektedir ve hem kısa hem de uzun süreli hastalıkların önlenmesinde yıllardır kullanılmaktadır. Ardıç meyvesi, güçlü serbest radikal süpürme yeteneğine sahip flavonoid ve polifenol antioksidanlar bakımından yüksektir. Ortaçağ döneminde, sağlık koruyucusu olarak görüldüğü için, ardıç meyvelerinin cadılardan korunmaya yardım ettiğine inanılmaktadır. Aslında, yıllardır Fransızlar hastanelerinde, bakteri ve enfeksiyonlara karşı hastaların korunmasına yardımcı olmak için ardıç ve biberiye yağı yakmıştır. Bugün, en sık boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonları, yorgunluk, kas ağrıları ve artrit için doğal tedavi olarak kullanılır. Ayrıca cildi yumuşatmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, uykusuzluğa ve sindirime yardımcı olur. Araştırmalar, güçlü antioksidanlar, antibakteriyel ve antifungal özellikler dahil olmak üzere 87 farklı aktif bileşen içerdiğini göstermektedir. Tatlı ve odunsu kokusu ile (bazı insanlar balzamik sirkeye benzetir) bu…

Antik çağdan beri, en değerli yağlardan biri olarak kabul edildi. Hindistan’dan Avrupa’ya geniş bir alanda parfüm, ilaç ve dinsel alanlarda kullanılmıştır. Uykusuzluk, stres, sindirim problemleri, zayıflamış bağışıklık sistemi ve enfeksiyonları doğal olarak tedavi etmek için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır. Ayurveda tıbbında, uyku sorunları, depresyon, stres, anksiyete, kronik yorgunluk sendromu ve sinir problemlerinin tedavisinde kullanılır. Bu yararlı bitkinin toz halindeki kökü, uterusu temizlemek, kısırlığa yardımcı olmak ve menstruasyon sorunlarını tedavi etmek için dahili olarak alınır. Bakteri ve Mantarlarla Savaşır Hint sümbülü yağı, ciltte ve vücutta bakteriyel büyümeyi durdurur. Ciltte, bakterileri öldürmek ve kesikleri iyileştirmek için yaralara uygulanır. Oral olarak alındığında, böbrekler, idrar torbası ve idrar yollarındaki bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Ayrıca tırnak mantarı, ayak mantarı, tetanoz, kolera ve gıda zehirlenmesinin tedavi edildiği bilinmektedir. Kaliforniya’daki Batı Bölgesel Araştırma Merkezi’nde yapılan bir çalışma, 96 temel yağın bakterisit aktivitesini değerlendirdi. Hint sümbülü yağı, hayvan dışkısında yaygın olarak bulunan bir bakteri türü…

Servi ağacından ve yapraklarından elde edilir ve bilimsel ismi Cupressus sempervirens’dir. Servi ağacı, küçük, yuvarlak ve odunsu kozalaklarla birlikte yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları ve minik çiçekleri vardır. Bu güçlü esansiyel yağ, enfeksiyonlarla savaşabilme, solunum sistemine yardım etme, toksinleri vücuttan atma ve sinirlilik ve endişeyi azaltma uyarıcısı olarak çalışabilme özelliklerinden dolayı değerlidir. Cupressus sempervirens, birçok özel botanik özelliği olan bir tıbbi ağaç olarak kabul edilir. BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan araştırmaya göre, bu özellikler, kuraklığa, hava akımlarına, rüzgarla gelen tozlara, sulu ve atmosferik gazlara karşı toleransı içerir. Ağaç iyi gelişmiş bir kök sistemine ve hem asidik hem de alkali topraklarda gelişebilme yeteneğine sahiptir. Genç dallar, yapraklar ve servi ağacının iğneleri buharla damıtılır. Elde edilen uçucu yağın temiz ve enerji verici bir aroması vardır. Ana bileşenleri alfa-pinene, carene ve limonen; antiseptik, antispazmodik, antibakteriyel, uyarıcı ve antiromatizmal özellikleri ile bilinir. Yaraları ve Enfeksiyonları İyileştirir Eğer enfeksiyonu hızlıca bitirmek yok…

Günümüze kadar sağlık yararları için kullanılmıyordu, bu yüzden hormonlar, cildiniz, saçlarınız ve kemikleriniz üzerindeki etkilerini öğrenmek sizin için şaşırtıcı olabilir. Yerli Amerikalılar ve Avrupalılar, doğu ve orta Kuzey Amerika’da yetişen bir kır çiçeği olan çuha çiçeğini yemek için kullandılar. Çiçeğin tohumları, yağları için toplanır ve soğuk sıkım yapılır. Daha sonra yağ, besin takviyesi kullanımı için kapsül haline getirilir, böylece insanlar çuha çiçeği yağından faydalanabilirler. Yağ, hücre zarları ve çeşitli hormonlar ve hormon benzeri maddeler için yapı taşları sağlayan esansiyel yağ asitleri bakımından yüksektir. Esansiyel yağ asitleri insan sağlığı için gereklidir, ancak vücut bunları yapamaz, gerekeni yiyeceklerden almanız gerekir. Omega-3 yağ asitleri ile birlikte, omega-6 yağ asitleri, beyin fonksiyonlarında ve normal büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynar. Vücudunuzun omega-3 ve omega-6 gibi sağlıklı yağ asitleri dengesine ihtiyacı vardır. Tüketilen esansiyel yağlar emilimi yavaşlatır, böylece açlık hissetmeden daha uzun süre tok kalabilirsiniz; aynı zamanda yağda çözünen A vitamini,…

Buhur öz yağının sağlık yararları; antiseptik, dezenfektan, büzücü, gaz giderici, sikatrizan, sindirim, diüretik, adet söktürücü, balgam söktürücü, yatıştırıcı, tonik ve yara iyileştirici özelliklerine bağlanabilir. Buhur yağı, bilimsel adı Boswellia carteri olan sakız veya olibanum ağaçlarının sakızından veya reçinesinden elde edilir. Bu uçucu yağın ana bileşenleri alfa-pinen, astanol, bornil asetat, linalol, oktil asetat, incensol ve incensol asetattır. Bu yağ, yüzyıllardır kozmetik ve tütsülerde popüler bir madde olarak kullanılmıştır. Eski Mısır ve Anglosakson medeniyetlerde de kullanılmıştır. Ayrıca, dini gelenekler ve ayinlerle, özellikle de Hıristiyan geleneği ile yakından ilişkilidir. Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kozmetik ve koku olarak kullanılmadığında, buhur yağının aşağıdaki gibi özetlenebilecek çok sayıda tıbbi kullanımı vardır. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Buhur yağı, antiseptik olarak etkilidir ve dumanı dışarı çekerken mikropları ortadan kaldıran antiseptik ve dezenfektan özelliklere sahiptir. Tetanozdan korunmak için ve antiseptik olarak, herhangi bir yan etkisi olmaksızın yaralara uygulanabilir. İç yaralar için de aynı şekilde yararlıdır ve yarayı enfeksiyonlardan korur.…

Sağlık yararları; büzücü, kanamayı durdurucu, sikatrizan, sitoflaktik, diüretik, tonik ve vermifüj özelliklerine bağlanabilir. Cilt bakımında yardımcı olma, hormonları dengeleme, stres ve depresyonu hafifletme, iltihap ve tahrişleri azaltma, menopozun etkilerini hafifletme, dolaşımı iyileştirme, diş sağlığını destekleme gibi yararları için aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Böbrek sağlığı için yararlıdır ve kan basıncını düşürür. Sardunya öz yağı Pelargonium odorantissimum bilimsel adı ile bilinen sardunya bitkisinin sapları ve yapraklarının buharda damıtılmasıyla elde edilir. Bu yağın ana bileşenleri alfa-pinen, miyen, limonen, menton, linalol, geranil asetat, sitronelol, geraniol ve geranil bütirattır. Sağlığa Faydaları Nelerdir? Sardunyanın öz yağının sağlık açısından sunabileceği çok şey vardır ve insanlar aşağıda listelenen sağlık yararlarından birçoğu için düzenli olarak bu yağı kullanırlar. Kanamayı Durdurucu ve Sıkılaştırıcı Etkileri Vardır Bir büzücü maddenin temel işlevi, vücudun çeşitli bölgelerinde kasılmaları teşvik etmektir. Bu bilgiye istinaden; diş etlerini, kasları, bağırsakları, deriyi, dokuları ve kan damarlarını daraltır. Ayrıca, size daha iyi bir görünüm sağlamak adına, karın…

Mür, Yeni Ahit’te bilge adamın İsa’ya getirdiği 3 hediyeden biri olarak bilinir. Aslında, İncil’de 152 kez bahsedilmiştir. Mür, bir baharat, doğal bir ilaç ve ölüleri arındırmak için kullanıldığı için İncil’de önemliydi. Mür yağı, günümüzde yaygın olarak çeşitli rahatsızlıklara karşı bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Araştırmacılar, güçlü antioksidan aktivitesi ve kanser tedavisi potansiyelinden dolayı mür ile ilgilenmeye başlamışlardır. Ayrıca bazı parazit enfeksiyonları ile mücadelede de etkili olduğu gösterilmiştir. Mür Nedir? Afrika ve Orta Doğu’da yaygın olan Commiphora myrrha isimli bir ağaçtan gelen bir reçine veya özsu maddesidir. Botanikle ilişkilidir ve dünyada kullanılan en yaygın uçucu yağlardan biridir. Mür ağacı beyaz çiçekleri ve düğümlü gövdesi nedeniyle farklıdır. Zaman zaman, ağacın yetiştiği kuru çöl koşullarından dolayı çok az yaprağı vardır. Bazen sert hava ve rüzgar nedeniyle garip ve bükülmüş bir şekil alabilir. Mürü hasat ederken, ağaç gövdeleri reçineyi serbest bırakması için kesilmelidir. Reçinenin kurumasına izin verilir ve ağaç gövdesi boyunca gözyaşları…

Sağlık yararları; antidepresan, antikonvülsan, antispazmodik, antiseptik, afrodizyak, büzücü, bakterisit, karminatif, deodorant, sindirim, emenagog, hipotansif ve sedatif niteliklerinden kaynaklanmaktadır. Adaçayı Yağı Nedir? Blimsel adı Salvia sclarea olan adaçayı bitkisinin tomurcukları ve yapraklarından buhar damıtma ile elde edilir. Tarih boyunca, özellikle de göz sağlığını geliştiren sayısız faydalarından ötürü, övgüyle karşılanan tıbbi bir bitkidir. Sıkça kullanılan bahçe adaçayının yakın bir akrabasıdır ancak biraz farklı bir görünüme sahiptir. Yağın başlıca bileşenleri sclareol, alfa-terpineol, geraniol, linalil asetat, linalol, karyofillen, neril asetat ve germacrene-D’dir. Esas olarak geçmişte gözler için bir temizleyici olarak kullanılıyordu. Gözü aydınlatmak, görüşü geliştirmek ve erken veya normal yaşlanmadan dolayı görme kaybını engellemek için halen kullanılmaktadır. Faydaları Nelerdir? Depresyonlar Savaşır Benlik saygısını, güven ve umut duygularını ve zihinsel gücü artırabilir, böylece depresyonla etkili bir şekilde mücadele edebilir. Bu, kariyer ya da kişisel yaşamda başarısızlık, güvensizlik, yalnızlık, durgunluk, bir arkadaşın ya da sevilen birinin ölümü ve diğer birçok nedenden dolayı…

Cilt için; yağ, krem, merhem veya pomad şeklinde uygulanan arnika, 1500’lerden beri tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Güçlü bir antienflamatuvar olan ve her türlü doğal ilk yardım kiti için gerekli olan helenalin içerir. Cilde uygulandığında ağrı ve hastalığa neden olan inflamasyonu azaltma yeteneği, her türlü çürük, ağrı, burkulma ve hatta artrit alevlenmeleri için elverişli olmasını sağlar. Tahriş ve inflamasyonu azaltmak için böcek ısırıklarına bile uygulanabilir. Birçok arnika türü vardır, ancak en ünlü olanı ve ticari olarak satılanları arasında dağ tütünü olarak bilinen Arnica montana bulunur. Arnika bitkileri yaz mevsiminde tomurcuklanmaya ve sonbaharda çiçeklenmeye başlayan büyük, parlak sarı veya sarı-turuncu çiçeklere sahiptir. Buhar damıtma veya CO2 ekstaksiyonu sayesinde, günümüzde yaygın olarak kullanılan arnika yağı üretilmektedir. Palmitik, linolenik, linoleik ve miristik gibi çeşitli yağ asitlerini barındırır ve ayrıca timol içerir. Arnika esansiyel yağında bulunan timol içeriğinin antibakteriyel aktivitesi, pek çok bilimsel çalışmada takdir edilmiştir. Ciltte Oluşan Çürükleri İyileştirir Çürük, kan damarlarının…

Kan dolaşımını iyileştirmekten iltihaplanmayı azaltmaya, akne oluşumunu engellemekten diş eti sağlığını artırmaya kadar geniş bir yelpazede ve inanılmaz derecede etkileyici sağlık yararları vardır. En çok bilinen kullanımlarından biri, diş problemleriyle ilişkili ağrının azaltılmasındaki rolüdür. Ayrıca diş macunu üreticileri bile, diş ağrısını ve hassasiyetini azalttığını kabul ediyor. Kanıtlanmış bir antienflamatuvar ve ağrı kesici olmanın yanı sıra, sayısız hastalığı uzak tutmak için kullanabileceğiniz geniş spektrumlu bir antimikrobiyal üründür, bu yüzden bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için akıllıca bir seçim olabilir. Ev yapımı temizlik ürünlerine de ekleyebilirsiniz. Kökeni Neresidir? Endonezya ve Madagaskar yerlileri tarafından yetiştirilmiştir. Tıbbi ismi, Eugenia caryophyllata’dır. Tropikal ve yaprak dökmeyen karanfil ağacının, açılmamış pembe çiçek tomurcukları olarak düşünebilirsiniz. Yaz sonunda ve kış döneminde tek tek toplanan tomurcuklar, kahverengiye dönüşene kadar kurutulur. Tomurcuklar daha sonra tamamen ayrıştırılır, bir baharat haline getirilir ve karanfil yağı üretmek için buharla damıtılır. Zanzibar adası (Tanzanya) dünyanın en büyük karanfil üreticisidir. Diğer üreticiler arasında Endonezya…