Category

Yağlar

Category

Buhur öz yağının sağlık yararları; antiseptik, dezenfektan, büzücü, gaz giderici, sikatrizan, sindirim, diüretik, adet söktürücü, balgam söktürücü, yatıştırıcı, tonik ve yara iyileştirici özelliklerine bağlanabilir. Buhur yağı, bilimsel adı Boswellia carteri olan sakız veya olibanum ağaçlarının sakızından veya reçinesinden elde edilir. Bu uçucu yağın ana bileşenleri alfa-pinen, astanol, bornil asetat, linalol, oktil asetat, incensol ve incensol asetattır. Bu yağ, yüzyıllardır kozmetik ve tütsülerde popüler bir madde olarak kullanılmıştır. Eski Mısır ve Anglosakson medeniyetlerde de kullanılmıştır. Ayrıca, dini gelenekler ve ayinlerle, özellikle de Hıristiyan geleneği ile yakından ilişkilidir. Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kozmetik ve koku olarak kullanılmadığında, buhur yağının aşağıdaki gibi özetlenebilecek çok sayıda tıbbi kullanımı vardır. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Buhur yağı, antiseptik olarak etkilidir ve dumanı dışarı çekerken mikropları ortadan kaldıran antiseptik ve dezenfektan özelliklere sahiptir. Tetanozdan korunmak için ve antiseptik olarak, herhangi bir yan etkisi olmaksızın yaralara uygulanabilir. İç yaralar için de aynı şekilde yararlıdır ve yarayı enfeksiyonlardan…

Sağlık yararları; büzücü, kanamayı durdurucu, sikatrizan, sitoflaktik, diüretik, tonik ve vermifüj özelliklerine bağlanabilir. Cilt bakımında yardımcı olma, hormonları dengeleme, stres ve depresyonu hafifletme, iltihap ve tahrişleri azaltma, menopozun etkilerini hafifletme, dolaşımı iyileştirme, diş sağlığını destekleme gibi yararları için aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Böbrek sağlığı için yararlıdır ve kan basıncını düşürür. Sardunya öz yağı Pelargonium odorantissimum bilimsel adı ile bilinen sardunya bitkisinin sapları ve yapraklarının buharda damıtılmasıyla elde edilir. Bu yağın ana bileşenleri alfa-pinen, miyen, limonen, menton, linalol, geranil asetat, sitronelol, geraniol ve geranil bütirattır. Sağlığa Faydaları Nelerdir? Sardunyanın öz yağının sağlık açısından sunabileceği çok şey vardır ve insanlar aşağıda listelenen sağlık yararlarından birçoğu için düzenli olarak bu yağı kullanırlar. Kanamayı Durdurucu ve Sıkılaştırıcı Etkileri Vardır Bir büzücü maddenin temel işlevi, vücudun çeşitli bölgelerinde kasılmaları teşvik etmektir. Bu bilgiye istinaden; diş etlerini, kasları, bağırsakları, deriyi, dokuları ve kan damarlarını daraltır. Ayrıca, size daha iyi bir görünüm sağlamak adına, karın…

Mür, Yeni Ahit’te bilge adamın İsa’ya getirdiği 3 hediyeden biri olarak bilinir. Aslında, İncil’de 152 kez bahsedilmiştir. Mür, bir baharat, doğal bir ilaç ve ölüleri arındırmak için kullanıldığı için İncil’de önemliydi. Mür yağı, günümüzde yaygın olarak çeşitli rahatsızlıklara karşı bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Araştırmacılar, güçlü antioksidan aktivitesi ve kanser tedavisi potansiyelinden dolayı mür ile ilgilenmeye başlamışlardır. Ayrıca bazı parazit enfeksiyonları ile mücadelede de etkili olduğu gösterilmiştir. Mür Nedir? Afrika ve Orta Doğu’da yaygın olan Commiphora myrrha isimli bir ağaçtan gelen bir reçine veya özsu maddesidir. Botanikle ilişkilidir ve dünyada kullanılan en yaygın uçucu yağlardan biridir. Mür ağacı beyaz çiçekleri ve düğümlü gövdesi nedeniyle farklıdır. Zaman zaman, ağacın yetiştiği kuru çöl koşullarından dolayı çok az yaprağı vardır. Bazen sert hava ve rüzgar nedeniyle garip ve bükülmüş bir şekil alabilir. Mürü hasat ederken, ağaç gövdeleri reçineyi serbest bırakması için kesilmelidir. Reçinenin kurumasına izin verilir ve ağaç gövdesi boyunca gözyaşları gibi…

Sağlık yararları; antidepresan, antikonvülsan, antispazmodik, antiseptik, afrodizyak, büzücü, bakterisit, karminatif, deodorant, sindirim, emenagog, hipotansif ve sedatif niteliklerinden kaynaklanmaktadır. Adaçayı Yağı Nedir? Blimsel adı Salvia sclarea olan adaçayı bitkisinin tomurcukları ve yapraklarından buhar damıtma ile elde edilir. Tarih boyunca, özellikle de göz sağlığını geliştiren sayısız faydalarından ötürü, övgüyle karşılanan tıbbi bir bitkidir. Sıkça kullanılan bahçe adaçayının yakın bir akrabasıdır ancak biraz farklı bir görünüme sahiptir. Yağın başlıca bileşenleri sclareol, alfa-terpineol, geraniol, linalil asetat, linalol, karyofillen, neril asetat ve germacrene-D’dir. Esas olarak geçmişte gözler için bir temizleyici olarak kullanılıyordu. Gözü aydınlatmak, görüşü geliştirmek ve erken veya normal yaşlanmadan dolayı görme kaybını engellemek için halen kullanılmaktadır. Faydaları Nelerdir? Depresyonlar Savaşır Benlik saygısını, güven ve umut duygularını ve zihinsel gücü artırabilir, böylece depresyonla etkili bir şekilde mücadele edebilir. Bu, kariyer ya da kişisel yaşamda başarısızlık, güvensizlik, yalnızlık, durgunluk, bir arkadaşın ya da sevilen birinin ölümü ve diğer birçok nedenden dolayı gelişen…

Cilt için; yağ, krem, merhem veya pomad şeklinde uygulanan arnika, 1500’lerden beri tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Güçlü bir antienflamatuvar olan ve her türlü doğal ilk yardım kiti için gerekli olan helenalin içerir. Cilde uygulandığında ağrı ve hastalığa neden olan inflamasyonu azaltma yeteneği, her türlü çürük, ağrı, burkulma ve hatta artrit alevlenmeleri için elverişli olmasını sağlar. Tahriş ve inflamasyonu azaltmak için böcek ısırıklarına bile uygulanabilir. Birçok arnika türü vardır, ancak en ünlü olanı ve ticari olarak satılanları arasında dağ tütünü olarak bilinen Arnica montana bulunur. Arnika bitkileri yaz mevsiminde tomurcuklanmaya ve sonbaharda çiçeklenmeye başlayan büyük, parlak sarı veya sarı-turuncu çiçeklere sahiptir. Buhar damıtma veya CO2 ekstaksiyonu sayesinde, günümüzde yaygın olarak kullanılan arnika yağı üretilmektedir. Palmitik, linolenik, linoleik ve miristik gibi çeşitli yağ asitlerini barındırır ve ayrıca timol içerir. Arnika esansiyel yağında bulunan timol içeriğinin antibakteriyel aktivitesi, pek çok bilimsel çalışmada takdir edilmiştir. Ciltte Oluşan Çürükleri İyileştirir Çürük, kan damarlarının…

Kan dolaşımını iyileştirmekten iltihaplanmayı azaltmaya, akne oluşumunu engellemekten diş eti sağlığını artırmaya kadar geniş bir yelpazede ve inanılmaz derecede etkileyici sağlık yararları vardır. En çok bilinen kullanımlarından biri, diş problemleriyle ilişkili ağrının azaltılmasındaki rolüdür. Ayrıca diş macunu üreticileri bile, diş ağrısını ve hassasiyetini azalttığını kabul ediyor. Kanıtlanmış bir antienflamatuvar ve ağrı kesici olmanın yanı sıra, sayısız hastalığı uzak tutmak için kullanabileceğiniz geniş spektrumlu bir antimikrobiyal üründür, bu yüzden bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için akıllıca bir seçim olabilir. Ev yapımı temizlik ürünlerine de ekleyebilirsiniz. Kökeni Neresidir? Endonezya ve Madagaskar yerlileri tarafından yetiştirilmiştir. Tıbbi ismi, Eugenia caryophyllata’dır. Tropikal ve yaprak dökmeyen karanfil ağacının, açılmamış pembe çiçek tomurcukları olarak düşünebilirsiniz. Yaz sonunda ve kış döneminde tek tek toplanan tomurcuklar, kahverengiye dönüşene kadar kurutulur. Tomurcuklar daha sonra tamamen ayrıştırılır, bir baharat haline getirilir ve karanfil yağı üretmek için buharla damıtılır. Zanzibar adası (Tanzanya) dünyanın en büyük karanfil üreticisidir. Diğer üreticiler arasında Endonezya…

Bu bitkiye aşina olmayabilirsiniz, ama muhtemelen yakın kuzeni olan kekik bitkisini iyi biliyorsunuz. Peki nedir mercanköşk? Akdeniz bölgesinde yetişen çok yıllık bir bitkidir ve yüksek düzeyde yoğun ve sağlığı geliştirici biyoaktif bileşikler içerir. Mercanköşk, kekikten daha ince bir dokuya ve daha hafif bir aroma profiline sahiptir. Kekik diye adlandırdığımız bitki aslında, vahşi mercanköşktür ve şimdi bahsedeceğimiz yağın elde edildiği bitki tatlı mercanköşktür. Bununla birlikte, özel bir mutfak ve tıbbi kullanım öyküsü vardır. Yunan mitolojisine göre, aşk tanrıçası Afrodit, bu otun büyük bir hayranıydı ve bu da aşk iksirleri yapmak için kullanılmasına neden oldu. Dünyanın dört bir yanındaki mutfaklarda yüzyıllar boyunca geniş kapsamlı şekilde kullanılmıştır. Taze veya kurutulmuş versiyonu, et ve sebze yemekleri, salata sosları ve güveçlere eklenebilir. Mercanköşk aynı zamanda daha konsantre bir tıbbi formda oral olarak alınabilir veya topik olarak ve aromaterapide esansiyel bir yağ olarak kullanılabilir. Mercanköşk yağını solumanın aslında sinir sistemini sakinleştirdiği ve buna bağlı…

Şaşırtıcı bir şekilde, sedir ağacından elde edilen esansiyel yağ; antifungal, antiseptik, diüretik ve sedatif özelliklere sahiptir. Şaşırtıcı bir şekilde, sedir ağacından elde edilen esansiyel yağ; antifungal, antiseptik, diüretik ve sedatif özelliklere sahiptir. Cildinizi düzeltir, iç organ fonksiyonuna yardımcı olur, kasları sıkılaştırır, metabolizmayı geliştirir ve sindirim sisteminize fayda sağlar. Sedir Yağı Nedir? İncil’de en çok bahsedildiği şekli ile sedir, koruma, bilgelik ve bolluk kaynağını simgeleyen ağaçtır. Sedir ağacından elde edilen esansiyel yağ, sedir ağacı ağacının parçalarından buhar damıtma işlemiyle çıkarılır. Bu yağın ana bileşenleri alfa-cedrene, beta-cedrene, cedrol, widdrol, thujopsene ve bir grup seskiterpendir; bunların hepsi de sağlık yararlarına büyük katkıda bulunurlar. Faydaları Nelerdir? En yaygın faydalarından bazıları şunlardır: Odaklanmayı ve bilişsel işlevi geliştirir Saç uzamasını teşvik eder Antienflamatuvar ajanlara sahiptir Diş ağrılarını azaltır Diş etlerini güçlendirir Cilt tahrişini azaltır Spazmları hafifletir Mantar enfeksiyonlarını tedavi eder Akneyi azaltır Öksürüğü iyileştirir Metabolizmayı uyarır Adet dönemlerini düzenler Kasları sıkılaştırır Vücudu toksinlerden…

Son yıllarda farklı nedenlerle hem ilgi çekti hem de tartışma konusu oldu. Sağlık üzerindeki potansiyel etkisine dikkat çekiliyor ancak aynı zamanda üretiminin çevre üzerinde yarattığı etkilerle ilgili yoğun tartışmalara da konu oluyor. Uzun zamandır gıda üretiminde ve dünyanın bazı yerlerinde binlerce yıldır kullanılmaktadır, ancak sadece son zamanlarda sağlık yararları için yaygın bir şekilde tanınmaktadır. İndirgenmiş kolesterol düzeylerinden, oksidatif streste azalmaya ve daha iyi beyin sağlığına kadar her şeyle ilişkilendirilmiştir. Peki nasıl yapılır ve niye sağlıklıdır? Ya da bu ürünün yan etkileri ve çevresel etkileri herhangi bir potansiyel faydadan ağır basıyor mu? Öğrenmek için okumaya devam edin. Palm Yağı Nedir? Palm meyvesinden elde edilir. Bununla birlikte, Elaeis guineensis, birincil palm yağı kaynağı olarak kabul edilen Güneybatı Afrika’ya özgü spesifik bir türdür. Bu ağaçlar 20 metre boyunda büyür. Ayrıca yağın çıkarıldığı palm meyvesini de üretir. Yağ, hem meyveden hem de posadan gelir ve her 100 kilogram meyvenin yaklaşık 23 kilogram…

Zerdeçal, baharat ve renklendirici madde olarak uzun bir tarihe sahiptir ve zerdeçal esansiyel yağı, son derece etkileyici bir doğal sağlık ajanıdır; en umut verici antikanser etkilerinden bazılarına sahiptir. Zerdeçalın antibiyotik olan en az 20 moleküle sahip olduğunu, 14 kanser önleyici, 12 anti-tümör, 12 antienflamatuvar ve en az 10 farklı antioksidan içerdiğini düşünürseniz bu şaşırtıcı değildir. Zerdeçalın yararları ayrıca sağlığı destekleyen vitaminler, fenoller ve diğer alkaloidlerden de gelmektedir. Zerdeçal tozu gibi, zerdeçal yağı da antialerjik, antibakteriyel, antimikrobiyal, antifungal, antiparazitik ve antiviraldir. Aynı zamanda güçlü bir gevşeticidir. Tüm bu yararlı bileşenler göz önüne alındığında, zerdeçal esansiyel yağının aşağıdaki sağlık yararlarına sahip olması bir sürpriz değildir. Kolon Kanseri İle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur Japonya’da Kyoto Üniversitesi Gıda Bilimleri ve Biyoteknoloji Bölümü tarafından yürütülen bir 2013 araştırması, yağda bulunan aromatik turmeron (ar-turmerone) ve zerdeçalın ana aktif maddesi olan curcumin’in her ikisinin de kanser önleyici etkiler sergilediğini gösterdi. Hayvan modellerinde kolon kanseri…