Category

Yağlar

Category

Rezene uçucu yağı, iyi sindirim sağlığı için güçlü bir bileşen olarak bilinir. Rezene kökü gibi, meyan köküne benzer bir aroması vardır ve rezene bitkisinin tohumlarını ezip, bir buhar damıtma sürecinden geçirilerek geliştirilen yağ, benzersiz bir aromaya sahiptir. Olağanüstü sindirim desteği sağlar ve diyetinizde dengeyi bulmanıza yardımcı olabilir. Rezene bir antiseptiktir, bağırsak spazmlarını azaltmaya ve muhtemelen ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir, gaz ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur, arındırıcı ve detoksifiye edici etkileri vardır, bir balgam söktürücüdür, anne sütünün akışını artırmaya yardımcı olabilir ve doğal bir müshil ve hatta bir ağız spreyidir! Yaraları İyileştirir İtalya’da çeşitli esansiyel yağlar ve bunların bakteriyel enfeksiyonlara, özellikle hayvanlardaki etkileri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bulgular, rezene uçucu yağının ve tarçın yağının, antibakteriyel aktivite ürettiğini ve bu nedenle, bazı bakteri türlerini öldürebileceğini göstermiştir. Ayrıca rezene uçucu yağında, yaraların enfekte olmasının engellenmesine yardımcı olan bazı bileşikler vardır.  Enfeksiyonun önlenmesine ek olarak, aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırabilir, bu nedenle örneğin…

Vanilya özütü, hem ticari olarak hem de tatlı pişirme, parfüm üretimi ve aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak teknik olarak uçucu bir yağ olmamasına rağmen, pek çok insan vanilya yağından elde edilen sağlık yararlarını fark etmemektedir. Dahili olarak, saf vanilya yağı inflamasyonla savaşır, antidepresan olarak çalışır ve yüksek seviyelerde antioksidanlar içerir; kanser hücrelerinin büyümesini önler. Oksidasyon ve inflamasyonun neden olduğu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaştığı kanıtlanmıştır. Ayrıca cildi ve saç sağlığını destekler, kas ağrısını ve krampları hafifletir ve hormonları doğal olarak dengeler. Binlerce yıl boyunca, libido, kaygı ve yüksek tansiyonla mücadele eden erkekler ve kadınlar tarafından kullanılmıştır. Vanilya yağı, Orchidaceae familyasının doğal bir türü olan Vanilya planifolia’dan elde edilir. İspanyolca, basitçe “küçük bakla” olarak tercüme edilen vaina’dır. 16. yüzyılın başlarında, bugünkü vanilyaya adını veren Meksika Körfezi kıyısına gelen İspanyol kaşifleriydi. Besin Değerleri Vanilya, mevcut bir ağaç veya bir yapıya tırmanan bir asma olarak büyür. Kendi haline bırakıldığında, asma…

Karabiber, dünya çapında en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Sadece yemeklerdeki tatlandırıcı bir ajan olarak değil, aynı zamanda tıbbi kullanımlar için, koruyucu olarak ve parfümeri gibi çeşitli başka amaçlar için de değerlidir. Son yıllarda araştırmalar, karabiber öz yağının; sindirim sistemini iyileştirmeye yarayan ve bizi oksidatif hasara karşı koruyabilen başlıca aktif maddesi olan piperine’nin birçok faydasını bulmuştur. Karabiber öz yağının yararları arasında, ağrıları gidermek, kolesterolü düşürmek, vücudu detoks etmek ve kan dolaşımını artırmak bulunmaktadır. Acıyı ve Ağrıları Hafifletir Isıtıcı, antienflamatuvar ve antispazmodik özellikleri nedeniyle, karabiber yağı kas yaralanmaları, tendinit ve artrit ve romatizma semptomlarını azaltmak için çok kullanışlıdır. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir 2014 çalışması, boyun ağrısında aromatik esansiyel yağların etkinliğini değerlendirdi. Hastalar dört haftalık bir süre boyunca günlük olarak karabiber, mercanköşk, lavanta ve nane esansiyel yağlarından oluşan bir krem ​​uyguladıklarında, grupta ağrı toleransını ve boyun ağrısını önemli ölçüde iyileştirdiğini bildirmişlerdir. Sindirimi Destekler Karabiber yağı, kabızlık, ishal…

Geleneksel Çin tıbbına binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişi olan mandalina, tüm narenciye esansiyel yağlarının en tatlı ve en lezzetlisi olarak bilinir. Mandalina uçucu yağı, çok yumuşak bir tada sahiptir ve birçok iyileştirici özelliği ile bilinir. Örneğin, aknenin azalmasına, cildin parlaklaşmasına, uykusuzluğun azaltılmasına, ciltteki yağ miktarının azaltılmasına, yara izlerinin ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltmaya ve stres ve kırışıklıkları en aza indirmede yardımcı olur. Ve hepsi da bu değil. Sızdıran bağırsak sendromu gibi bağırsak sorunlarına yardımcı olmak, antiseptik etkiler, lenfatik sistemi uyarmak ve hatta gaz çıkarmanın teşvik edilmesi gibi daha da iyileştirici özelliklere sahiptir. Mandalina yağı bunu nasıl yapabilir? Akne, Çatlak İzleri ve Yara İzlerini Azaltır Mandalina yağı, sivilce, çatlak izleri ve yara izlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Nazik olduğundan, genellikle cildinizi tahriş etmez. Bakteri ve mantar gelişimini önleyerek tahriş olmuş cildin enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Yara izlerinin görünümünü nasıl azaltacağınızı düşünüyorsanız, yağı bir taşıyıcı yağla birlikte doğrudan yara üzerine…

Ocimum basilicum bitkisinden elde edilen fesleğen öz yağı, günümüzde birçok tarifin lezzetini artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, kullanımı mutfak dünyasının çok ötesine uzanmaktadır. Bugün, çeşitli yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmek için ve iltihapla mücadele etmek, adrenal yorgunluğu azaltmak ve sinir ve kas rahatsızlıklarını tedavi etmek için sakinleştirici bir madde olarak kullanılır. Doğal bir antienflamatuvar, antiviral, antibiyotik ve diüretik olarak, fesleğen, geleneksel Asya Hint tıbbı uygulamalarında yıllardır kullanılmaktadır. 16. yüzyılda, migren ve göğüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için yaprakları kullanıldı. Faydaları Nelerdir? Ocimum basilicum L. (fesleğen), dünya çapında yetişen çeşitli fesleğen botanik çeşitlerinin ve formlarının yaklaşık 200 çeşidini içeren Lamiaceae bitki ailesine aittir. Doğal tatlı, ılık, baharatlı ve bitkisel kokusuyla fesleğen yağı hem iç hem de topikal olarak çeşitli şekillerde kullanılabilir. Yararları şunlardır: Bakteri ve enfeksiyonla mücadele Hastalıklara neden olan iltihaplanmayı azaltmak Serbest radikal hasarla mücadele etmek Virüslerle mücadele etmek Tıkanıklığı gidermek İdrarda artış sağlamak Sinir sistemini uyarmak…

Susam yağının sağlık faydaları saç ve deri sağlığını iyileştirme, kemik büyümesine yardımcı olma, kan basıncını düşürme, düzenli kalp sağlığını koruma, kaygı ve depresyonu yönetme, bebek sağlığını koruma, diş problemlerini tedavi etme, kanseri önleme, sindirim sürecini geliştirme ve daha düşük iltihaplanma kabiliyetini içerir. Susam tohumundan elde edilen susam yağı, daha az bilinen bir bitkisel yağdır, ancak aslında normal bitkisel yağların en sağlıklı alternatiflerinden biridir. Susam tohumları, Sesamum indicum bilimsel adı ile bilinir ve esasen Afrika’da bulunan küçük sarımsı kahverengi tohumlardır, ancak Hint kıtasında da nadiren bulunur. Susam yağı nispeten ucuz (basit sıcak su flotasyonu veya çeşitli presleme teknikleri) olduğu için son yıllarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Bununla birlikte, tohumlar tamamen olgunlaştığında en iyilerinin dış kabukları patlatılarak meydana gelir. Pişirmede kullanılabilir ve en yaygın olarak Orta Doğu mutfaklarında olduğu gibi Çin, Japon ve Güneydoğu Asya yemekleri de dahil olmak üzere Asya mutfaklarında kullanılır. Susam yağı, vücut ve cilt üzerinde olumlu…

Mor ve mavi çiçekleri olan, kokulu aroması ile karakterize olan bir bitkidir ve bazıları çok yıllık olan Violaceae ailesine ait 200’den fazla bitki içerir. Doğal yaşam alanı Fransa, İtalya, Çin ve Yunanistan’dır ancak şimdi parfüm fabrikalarında kullanılan mor ürünlerin toplanması ve gıdalar için lezzet endüstrisine girmesiyle birlikte gezegenin dört bir yanında yetiştirilmeye başlanmıştır. Bitki, evde ve bahçelerde birçok kişi tarafından güzel görünüşü nedeniyle yaygınlaşmış ve çoğaltılmış olmasına rağmen, çoğu kişi iyileştirici faydalarından habersizdir. Menekşe yağı bitkinin çiçeklerinden ve koyu yeşil yapraklarından çıkarılır. Yeşil yapraklar genellikle bu amaçla kullanılır. Bir kilogram üretmek için 1000 kg’lık menekşe yaprağına ihtiyaç duyulması nedeniyle; yağın üretimi çok düşüktür ve çok streslidir. Yaprak yağından elde edilen yağ, koyu yeşil renktedir ve kalın dokulu bir sıvıdır. Normal oda sıcaklığında katı olabilir. Menekşe yağı, birçok basamak gerektiren bir süreçle elde edilir. Faydaları Nelerdir? Menekşe yağı, birçok sağlık sorununun ve hastalığın tedavisinde kullanılan iyileştirici özelliklere sahiptir. Ağrı…

Okaliptus ağacı, Avustralya’ya özgü her zaman yeşil bir ağaçtır ve çoğu kez koala ayılarının ana besin kaynağı olarak düşünülür. Okaliptus yapraklarından elde edilen öz yağlar, yaban hayatı için inanılmaz besleyici bir destek sağlarken, aynı zamanda güçlü tıbbi özelliklere sahiptir. İngiliz halk geleneklerine göre, yollar önce bir İngiliz yerlisi baş parmağını bir baltayla neredeyse koparmıştı. Aborjin halk tıbbında usta olan babası, kesiği diktikten sonra yara çevresine sıkıca bir okaliptus yaprağı bağlamış. Anlaşılan, Aborjinler karşılaştıkları yaraların çoğunu iyileştirmek için okaliptus ya da “kino” ya başvuruyorlardı. Daha sonra bir cerrah yarayı gördüğünde baş parmağının çok hızlı bir şekilde ve enfeksiyon izi olmadan iyileşmesine çok şaşırdığını söylemiş. Bunun gibi raporlar Avustralya genelinde yayılmıştır ve Joseph Bosisto gibi eczacılar 1852’de ticari olarak okaliptus yağı üretmeye başlamışlardır. Okaliptus Yağı Nedir? ‘Nilgiri tel’ (Hintçe) olarak da bilinir ve genel sağlık durumuna çok geniş kapsamlı etki edebilecek bir maddedir. Bu muhteşem yağ, okaliptus ağacının kurutulmuş…

Shea yağı, Batı Afrika’daki shea ağacının fındıklarından elde edilen ve genellikle kozmetik ve doğal cilt bakım ürünlerinde kullanılan, beyaz renkli yağlı bir maddedir. Doğal A vitamini içeren, % 100 saf, rafine edilmemiş, çiğ shea yağı, lekeleri ve kırışıklıkları, gebelik süresince çatlak oluşumunu, kas yorgunluğunu, dermatiti ve bazı tıbbi problemler için radyasyon tedavileri gibi sayısız deri koşullarını engelleyebilir. Gerçekten de, çiğ shea yağı deriye uygulandığında oldukça nemlendiricidir ve hemen yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar. Ancak diğer kanıtlanmış faydaları da vardır. Ulusal Biyoteknoloji Enstitüsü, shea ve shea yağının; antienflamatuvar ve antitümör işlevi teşvik eden bileşiklerin önemli bir kaynağı olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı. Amerikan Yaşam Bilimleri Dergisi’ndeki bir başka çalışmada, yaşlanmayı önleyici özellikler gösteren kolajen üretimini artırdığı kanıtlandı. Çiğ Shea Yağının Besin İçeriği Stearik, oleik asitler ve faydalı E vitamini ve A vitamini bakımından zengindir. Shea ağacı, yüzde 45-50 oranında oleik asit, % 30-41 oranında stearik asit içeren bitkisel yağ kaynağı…

Maydanoz yağı antimikrobiyal, anti-romatizmal, anti-artritik, antiseptik, sıkılaştırıcı, dolaşımı destekleyici, detoks yaptırıcı, sindirim sistemini destekleyici, diüretik, depresif, adet söktürücü, ateş düşürücü, tansiyon dengeleyici, müshil etkili ve uyarıcı gibi özelliklere sahiptir. Maydanoz, bilinen en eski baharatlardan biridir. Hem et hem de diğer gıdaları lezzetlendirmek için tohum, taze yapraklar ve maydanoz yağı olarak kullanılıyor ve halen kullanılmaktadır. Yemekleri süslemek için de kullanılır. Maydanoz yağının kendi öz yağlarından elde edilen ferahlatıcı ve iştah açıcı bir otsu tadı vardır. Bu öz yağ, kurutulmuş tohumlarından buhar distilasyonu ile elde edilir ve ana bileşenleri olarak apiol, miristik, pinen ve tetrametoksialbenzen barındırır. Ayrıca, maydanozun botanik ismi Petroselinum Sativum’dur. Bu bitki, baharat ve çeşni olarak yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra, esas olarak temel yağının özelliklerinden dolayı tıbbi özelliklere sahiptir. Mikrobiyal Enfeksiyonları Önler Mikropların olduğu yerde, enfeksiyonlar ve hastalıklar bulunur, ancak maydanoz öz yağının bulunduğu yerde mikrop yoktur. Peki neden? Aslında bu yağın geniş antimikrobiyal özellikleri vardır.…