Category

Yağlar

Category

Hindistan cevizi yağı, gezegendeki en çok yönlü sağlık gıdası olabilir. En sevilen pişirme yağı olduğu söylenemez ancak hindistan cevizi yağını pişirmede kullananlar çok sayıdadır. Doğal güzellik bakımları için, tıbbi tedaviler için kullanılabilir ve çok daha fazlası. Güneydoğu Asya, Hindistan, Filipinler ve diğer tropik bölgelerde, Hindistan cevizi ağacı “hayat ağacı” olarak görülüyor. Ve bugün, hindistancevizi yağının sağlık yararlarını kanıtlayan 1.500’den fazla çalışma var. Genel hatlarıyla hindistancevizi yağı faydaları şunlardır: Hormonları dengeler Candida mantarını öldürür Sindirimi iyileştirir Cildi nemlendirir Selüliti azaltır Kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini azaltır Kan şekerini dengeler ve enerjiyi geliştirir Alzheimer hastalığına iyi gelir İyi kolesterolü artırır ve kötü kolesterolü düşürür Yağ yakar    Hindistan Cevizi Yağının Kullanım Alanları Hindistancevizi yağı kullanımı 4 kategoriye ayrılmıştır: 1.Gıda Kullanımı 2.Vücut ve Cilt Bakımı 3.Ev 4.Doğal Tıp Yüksek sıcaklıkta pişirme (soteleme veya kızartma): Hindistan cevizi yağı, yüksek yanma noktasına sahip olduğundan dolayı kızartmalar ve soteler için idealdir. Zeytinyağı gibi diğer pek çok…

Bergamot yağı, kendine güven yaratmak ve ruh halinizi düzeltmek, bakterileri öldürmek, yara izlerini iyileştirmek ve cilt bozukluklarını en aza indirmek için kullanılır. Bergamot yağı ayrıca baş ağrılarından ve kas gerginliğinden kaynaklanan ağrıları azaltmak ve hormonal veya sindirim sıvılarını uyarmak için de kullanılır. Bergamot yağı nereden gelir? Bergamot, turunçgiller türünden bir bitkidir ve bilimsel adı Citrus Bergamia’dır. Ekşi portakal ve limon ya da limon mutasyonu arasında bir melez olarak tanımlanır. Bergamot yağı, meyvenin kabuğundan alınır ve ilaç yapmak için kullanılır. Birçok temel yağın buharla damıtılmasından farklı olan soğuk sıkıştırma yoluyla elde edilir. Yağ, genellikle Earl Grey olarak bilinen siyah çayda kullanılır. Kökleri Güneydoğu Asya’ya kadar uzanabilmesine rağmen, bergamot, İtalya’nın güney kesiminde daha yaygın biçimde yetiştirilir. Bergamot esansiyel yağı, başlangıçta satıldığı İtalya’da bulunan Bergamo kentinin adıyla anılıyordu. Bergamot yağı; Fildişi Sahili, Arjantin, Türkiye, Brezilya ve Fas’ta da üretilmektedir. Geleneksel Çin tıbbında, yaşamsal enerjinin akışına yardımcı olması için bergamot kullanılır, böylece sindirim sistemi…

Dünya genelindeki halk hekimleri binlerce yıldır çok çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için hintyağı kullanmıştır. Eski Mısırlılar hintyağını, göz tahrişlerini tedavi etmek için kullandılar. Hindistan’da hint yağı, cilt iyileştirici, sindirim rahatlatıcı, antibakteriyel özellikleri nedeniyle baş tacıdır ve geleneksel Ayurvedik tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüzlerce yıldır, hastalıkların ilk belirtisinde birçok anne çocuklarına doğal olarak bağışıklık fonksiyonunu artırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için hintyağı vermektedir. Hintyağı Nedir? Tarih boyunca hintyağı en çok; kabızlık azaltmak ve saç dökülmesinin neden olduğu kellik görünümünü azaltmak için cilt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılıyor ancak araştırmalar, hintyağının bağışıklık sistemini desteklemek için daha da önemli özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Hint yağı, virüsleri, mantarları, bakteri ve kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olan vücudun lenfositlerinde üretilen beyaz kan hücrelerini ve T-11 hücrelerini (antikorlar gibi hareket eden özel beyaz kan hücrelerinin sayısı) artırabilir. Hint yağı yararlarının birçoğu kimyasal bileşimine dayanır. Bir tür trigliserit yağlı asidi olarak sınıflandırılır ve yağlı asit içeriğinin neredeyse %90’ı,…

Jojoba yağı, güney Arizona, güney California ve kuzeybatı Meksika’ya özgü bir çalı olan Simmondsia chinensis (jojoba) bitkisinin tohumundan gelen sıvıdır. Adı jojoba yağı olsa da; aslında bir sıvı bitki mumudur ve halk arasında bir takım rahatsızlıklar için kullanılmıştır. Yerli Amerikalılar halen yaraları ve çürükleri tedavi etmek için jojoba yağı kullanıyorlar. Bugün; sivilce, sedef hastalığı, güneş yanığı ve çatlamış cildi tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Kellikle uğraşan insanlar tarafından da kullanılır, çünkü saçların yeniden büyümesini teşvik eder. Jojoba yumuşatıcı olduğundan, cildi yatıştırır ve kıl foliküllerini açar. Birçok kişi jojoba yağını, cilt ve saç için kullanılan uçucu yağların kullanıldığı bir taşıyıcı yağ olarak biliyor ancak aslında etkili bir cilt nemlendiricisi ve şifacıdır. Jojoba Yağı Cildi Nemlendirir Sebase bezlerimiz sebum adı verilen yağlı veya mumlu bir maddeyi salgılayan mikroskopik bezlerdir. Sebumun dokusu ve kullanımı jojoba yağı ile çok benzerdir ve yaşlandıkça yağ bezlerimiz daha az sebum üretir, bu yüzden yaşlandıkça cilt ve saçlar…

Lavanta yağı, bugün dünyada en çok kullanılan esans yağıdır. Lavantanın yararları aslında 2.500 yıl önce keşfedildi. Güçlü antioksidan, antimikrobiyal, sakinleştirici, yatıştırıcı ve antidepresif özelliklerinden dolayı lavanta yağı çok faydalıdır ve yüzyıllar boyunca hem kozmetik hem de terapötik olarak kullanılmıştır. Mısırlılar, mumyalama için ve parfüm olarak lavanta yağı kullanmıştır. Nitekim, Kral Tut’un mezarı 1923’te açıldığında, 3000 yıl sonra hala tespit edilebilen hafif bir lavanta kokusu olduğu söyleniyordu. Modern aromaterapi makaleleri, lavantanın antibakteriyel bir esans yağı olarak kullanılmasını savunuyor. Bitkinin yaprakları ve sapları sindirim sistemi hastalıklarına ve romatizmaya karşı tedavi olarak kullanılıyor. Romalılar ise lavanta yağını; havayı temizlemek, yemek pişirmek ve vücudu arındırmak için kullandılar. Ve İncil’de, yağ ve yağlanma için kullanılan aromatikler arasında lavanta yağı da vardır. Günümüzde lavanta yağı faydaları şunları içerir: Kaygı ve duygusal stresi azaltır Diyabet semptomlarına karşı korunma sağlar Beyin işlevini geliştirir Yanıkların ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur Uyumayı kolaylaştırır Cildi restore eder ve sivilceleri azaltır İçerdiği…

Cildinizin ona ihtiyacı var. Kalbinizin ona ihtiyacı var. Bağırsağınızın bile ona ihtiyacı var! Badem yağı; güçlü, beslenme bakımından zengin ve inanılmaz faydalı bir yağdır. Badem yağı iki temel badem türünden üretiliyor olmasına rağmen, en homeopatik ve kozmetik amaçlar için kullanılanı, tatlı bademden üretilenidir. Tatlı badem yağı, tatlı ama dinlendirici bir maddedir. Aslında, kötü kolesterol, kurumuş cilt ve kalp damar hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Badem yağı, yalnızca çeşitli avantajlar değil, aynı zamanda büyüleyici geçmişi ve konvansiyonel olmayan kullanımlarıyla da ünlüdür. Örneğin, alternatif ve yenilenebilir biyoyakıt kaynağı olarak sunulduğunu biliyor muydunuz? Veya evcil hayvanların badem yağından faydalanabileceğini? Cilt bakımı desteğinin yanı sıra şeker hastalığını ve kanseri önlemek için bile önerilmektedir. Nasıl olduğunu öğrenmek için okumaya devam etmek zorundasınız ama şunu söylemeliyiz; şu sıralar tatlı badem yağı, genel olarak sağlık, güzellik ve hayat söz konusu olduğunda kullanmanız gerek en nitelikli yağlardan biridir! Badem Yağı Nereden Geliyor? Bademin geçmişi, Güneybatı Asya’dan ve Orta Doğu’dan,…

Tekli doymamış yağ asitleri açısından zengin zeytinyağı, Akdeniz diyetinin önemli bir bileşenidir. Kuzey Amerikalılar ve Kuzey Avrupalılarla karşılaştırıldığında bu bölgedeki nüfusların yaşam beklentileri daha uzun ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve inme riskleri daha düşüktür. Tekli doymamış yağ asitleri (MUFA’lar), doymuş yağ ve trans yağların aksine sağlıklı bir diyet yağı olarak düşünülür. Zeytinyağı Nedir? Zeytin meyvesinin sıkılmasıyla elde edilen bir yağ çeşididir. Zeytinyağı; kozmetik, ilaç, sabunlarda ve yemek pişirmede kullanılır. Ayrıca geleneksel lambalar için bir yakıt olarak kullanılır. Akdeniz ülkelerinde yaygın olsa da, bugün dünya çapında kullanılmaktadır. Yunanistan, kişi başına dünyadaki en yüksek zeytinyağı alımına sahiptir. Yunanlılar yılda kişi başı 24 litre zeytinyağı tüketiyorlar. İspanyollar ve İtalyanlar ise yılda yaklaşık 15 ve 13 litre tüketiyorlar. Zeytinyağı Akdeniz diyetinin ayrılmaz bir bileşenidir. Koroner kalp hastalığı riskinde azalma, bazı kanserlerin önlenmesi ve bağışıklık ve enflamatuvar yanıtların modifikasyonu da dahil olmak üzere sağlık üzerinde büyük yarar sağlayabileceğine dair kanıtlar artmaktadır.   Zeytinyağı Kardiyovasküler…

Avokado, ülkemizde beslenme programlarına son dönemlerde girse de, tüm dünya genelinde çok uzun yıllardır yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sonuçları avokadoyu her geçen gün daha sık ve yaygın olarak tüketilen bir meyve haline getirmiştir. Öyle ki, avokadonun hem içi hem kabuğu hem de avokadodan elde edilen yağın sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. Avokado; tüm vücut sağlığı için ciddi önem taşıyan bakır, potasyum, demir, fosfat ve magnezyum bakımından çok zengindir. Bunun yanında yüksek oranda A, C, E, K vitaminleri içermektedir. Bu yüzden de başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere kişinin yaşam kalitesini düşüren, ömrünü kısaltan çok rahatsızlığı önlemek için düzenli olarak avokado tüketilmesi önerilir. Avokado metabolizmayı, bünyeyi güçlendirdiği için tüm kanser türlerinde hastalıklı hücre üreme hızını azaltır, kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasını, çoğalmasını önler. Yüksek lif içeriği sayesinde avokado, sindirim sisteminin ve tüm metabolizmanın tam fonksiyonla çalışmasına yardım eder. Ayrıca avokadonun içeriğinde bulunan folik asit, kan yapımında,…

Üzüm; içerdiği çok sayıda faydalı vitaminler, mineraller, elementlerle çok değerli bir meyvedir. Yazın taze olarak tüketilen üzümün kışın da kurusu afiyetle yenmekte. Üzümün bir meyve olarak tüketilmesi, tatlılara katılması, şaraplar yapılmasının yanı sıra üzümün çekirdeğinden elde edilen yağı da çok değerli ve faydalı bir üründür. Üzüm çekirdeği yağı, pek çok üzüm türünden elde edilmekle birlikte, özellikle şaraplık olarak yetiştirilen üzümlerden yapılır. Üzüm çekirdeği yağının üretim ve kullanım geçmişi çok eski çağlara dayanmakta ve kullanıl alanları da her geçen gün genişlemektedir. Üzüm çekirdeği yağının tatlı, yumuşak ve cevize benzer bir aroması vardır, rengi genellikle açık sarı veya yeşil olur.  Bu yağ genelde salata sosları, soslar, kızartmalar, aromalı yağlar ve diğer yemekleri pişirmek için mutfakta kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği yağının ciltte onarıcı etkisinden dolayı güneş yanığını tedavi eden losyonlarda, saç bakım ürünlerinde, vücut hijyeni kremlerinde, dudak kremlerinde ve nemlendirici el kremleri gibi kozmetik ürünlerde de üzüm çekirdeği yağından faydalanılır. Bu yağın kozmetik sektöründe ve mutfaklarda…

Bizim beslenme kültürümüzde çok fazla yer bulan hardal, sağlık açısından faydaları olduğu bilinen bir besin maddesidir. Hardal tohumlarının özü çıkarılarak elde edilen yağ ise hardal yağıdır ve yine pek çok alanda sağlığımıza yararları vardır. Tohumlardan elde edilen hardal yağı, aslında uçucu yağ, yağlı bitkisel yağ ve soya yağı gibi üç çeşit yağ içerir. Bunlardan yağlı bitkisel yağ daha keskindir ve tohumlardan yapılır. Uçucu yağ uçurulup yoğunlaştırılarak (distilasyon ile) elde edilir. Saf hardal yağı ise, sinüsün ajitasyonunu sağlayabilen çok güçlü bir aromaya sahiptir. Bazı batılı ülkelerde bu yağın tüketimini engellemekle birlikte, Hindistan gibi güney Asya ülkelerde yemek pişirirken yaygın olarak kullanılmaktadır. Hardal yağı en değerli ve sağlıklı bitkisel yağlardan birisi olarak kabul edilir. Çünkü içeriğinde zengin Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, E Vitamini ve antioksidanlar bulunmaktadır. Bu bakımdan çok farklı alanlarda iyileştirici ve tıbbi özellikler sunar. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler! Hardal yağı metabolizma için çok güçlü bir uyarıcıdır. Dolaşımı,…