Hem yemekler için hem de iyileştirici olarak kayısı yağının faydaları çoktur ancak kayısı yağı birçok insanın var olduğunu bilmediği bir yağdır. Bununla birlikte, bu benzersiz yağı sağlık rejimine eklemeden önce, nereden geldiğini ve sağlığınız için hangi potansiyel fayda ve yan etkileri olduğunu anlamanız önemlidir.

 

Kayısı Yağı Nedir?

Kayısı çekirdeği yağı kayısı çekirdeklerinden veya tohumlarından elde edilir. Yağın hazırlanması genellikle birkaç adımlık bir işlemdir. Önce meyve toplanır ve tohumlar ayrılır. Daha sonra kabuk çıkarılır, böylece çekirdek yağ atılmadan önce ezilir ve öğütülür.

 

Kayısı yağı sıklıkla uçucu/öz yağlar için bir taşıyıcı yağ olarak kullanılırken, tek başına da kullanılabilir. Geleneksel kayısı yağı, organik kayısı çekirdeği yağı veya soğuk preslenmiş kayısı çekirdeği yağı da dahil olmak üzere birçok farklı çeşide sahiptir ve araştırmalar, antimikrobiyal ve nemlendirme özellikleri de dahil olmak üzere birçok fayda içerdiğini göstermiştir. Kayısı yağı için en yaygın kullanım biçimleri arasında saç bakımı , cilt bakımı ve doğal yüz tedavileri vardır.

 

Bu yağ oldukça hafiftir ve aromatik bir tada sahiptir. Bazı durumlarda, insanlar badem yağını kayısı yağı ile birlikte pişirme ve tıbbi amaçlar için kullanır. Her kayısı çekirdeğinde yüksek bir yağ konsantrasyonu vardır ve Çin geleneksel tıbbında çoklu uygulamalarıyla binlerce yıldır kullanılmıştır. Kayısı yağının, kozmetik amaçlı ve mutfak tüketiminde kullanılan iki farklı çeşidi vardır. Bu yağ yüksek seviyede E vitamini, K vitamini ve kafeik asit ve çeşitli kateşinler gibi güçlü antioksidanlara sahiptir ve bunların hepsi de bu yağın birçok sorunda yararlı olmasına neden olur.

Kayısı Yağının Faydaları Nelerdir?

Kayısı yağının faydaları akne tedavisinden saçtaki parlaklık ve nem artışına kadar değişir. Yüksek yağ asidi içeriğinin bu kayısı yağının faydalarından sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Özellikle içindeki, çoklu doymamış yağ asitleri ve linolenik içeriklerin, cilt tarafından kolaylıkla emildiği düşünülmektedir.

 

Yararlı özelliklerinden dolayı kayısı yağı, kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olmak için veya masaj yağlarında anahtar bir bileşen olarak kozmetik ürünlere veya doğal ürünlere eklenir.  Kayısı yağı, sıklıkla lavanta yağı gibi temel yağlarla birleştirilir ve bu, doğal yararlarını artırır.

 

Saçlarınızı Besler

Saçlar için çeşitli kayısı yağı faydaları vardır. Saf kayısı yağı, sağlıklı yağ asitleri ve nemlendirme özelliklerinden dolayı saç parlaklığını artırmak için kullanılabilir. Kayısı yağının özelliklerinin iyi bilinmesi sebebiyle, çeşitli ticari şampuanlar ve kremlerde saçları beslemek için kayısı yağı bulmanız muhtemeldir. Kayısı yağını saç uzatmak için kullanmak da yararlıdır çünkü yağ, nem sağlar ve saç uzaması için yararlı olan E vitamini gibi besinler içerir. Sağlıklı bir kafa derisi için, kayısı yağını, bakteri ve kepekle savaşabilecek doğal antimikrobiyal özelliklere sahip, lavanta ve çay ağacı yağı gibi birkaç damla uçucu yağla birleştirin.

Cilt Sağlığını Teşvik Eder

Kayısı yağı cildiniz için çok iyidir. Araştırmalar, kayısı yağının çeşitli koşullar için faydalı olabileceğini gösterdi. Kayısı yağı, cilt kuruluğunu hafifletebilir ve sorunlu bölgelere nem katabilir. Antimikrobiyal özellikleri egzama gibi cilt koşullarının belirtileri ile savaşılmasına yardımcı olmak için kullanılır.

 

Egzama, iltihaplanmanın sonucunda ortaya çıkan bir deri sorunudur. Etkilenen alanlar kırmızı, kuru, kaşıntılıdır ve genellikle rahatsız edicidir. Kayısı yağının, egzama sorunu için, antimikrobiyal ve yatıştırıcı özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Kayısı yağı uçucu yağlarla birleştirilerek kullanıldığında, egzama semptomlarını daha da azaltabilir.

 

1 çay kaşığı kayısı yağını cilt bakım rutininiz içine dahil edin. Cildiniz için en çok kullandığınız 2-3 damla yağ ile birleştirin. Ayrıca kuru ciltler ve tırnak sağlığı için bir ev kremi olarak kullanabilirsiniz veya masaj yağı olarak da kullanabilirsiniz.

 

Kayısı yağı kullanmak, gebe kadınlar için de yararlı olabilir.  Yağ asitleri bakımından yüksek olduğundan cildin beslenmesini ve nemlendirilmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Kayısı yağını hamilelikteki sorunlar için kullanmadan önce, her zaman güvenilir bir sağlık uzmanıyla görüşün.

Akneleri ve Kırışık Oluşumunu Azaltabilir

Kayısı yağı akne gibi durumlar için yararlı olabilir. Kayısı yağında bulunan yağ asitleri, nemi artırmaya, kuru bölgeleri dengelemeye ve genel dokuyu geliştirmeye yardımcı olur. Kayısı yağının bakterilere karşı savaşabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu da kaydedildi. Kayısı yağının komedojenik derecesi, taşıyıcı yağlara kıyasla oldukça düşüktür ve gözenekleri tıkamadığı düşünülmektedir.

 

Akne ve diğer cilt sorunlarında kayısı yağı, tek başına veya okaliptüs yağı gibi antibakteriyel özellikleri olan birkaç damla uçucu yağ ile birlikte kullanılabilir. Yüz, cilt ve saç için kayısı yağı kullanırken, organik kayısı çekirdeği yağı, soğuk preslenmiş kayısı yağı veya rafine edilmemiş kayısı yağı satın alınması önerilir, çünkü besinlerin çoğu bozulmadan kalır.

Kemik Sağlığını Destekler

Kayısı, sağlıklı kemik büyümesi için gerekli olan tüm gerekli besin maddelerini içerir. Böylece kayısı düzenli olarak kemiklerin büyümesini ve gelişimini sağlayacaktır. Osteoporoz da dahil olmak üzere yaşla ilgili koşulları da önleyebilir. Kayısının antienflamatuvar özellikleri vücudun iltihaplanmasını azaltarak artrit ağrısı ve gut rahatsızlığını hafifletir.

 

Ateşi Düşürebilir

Kayısı yağının ateşi iyileştirdiğine inanılıyor. Yatıştırıcı ve antienflamatuvar özellikleri vücudun genel sıcaklığını dengeler ve ateşi düşürebilir.

 

Anemiyi Azaltabilir

Kayısı, hemoglobin oluşumunda çok önemli bir rol oynayan mükemmel bir demir kaynağıdır. Buna ek olarak, kayısı da demir emilimine yardımcı bakır vardır. Aynı şekilde kayısı yağı da bu içerikten nasibini almıştır. Bu, anemiyi önleyerek vücuttaki kan akışını geliştirir.

Sertleşen Bölgeler İçin Yumuşatıcıdır

Kayısı yağı, yağlı bir his bırakmadan yumuşatıcı madde olarak işlev görür. Yüksek miktardaki yağ asitleri nem dengesini sağlar ve cilde ipeksi ve nemli bırakacak şekilde nüfuz eder. Derinizi yeniden canlandırmak için kayısı yağını sertleşen ve kuruyan bölgelere sürün ve sarın. İçerisindeki oleik, linolenik asitler; akne ve iltihap oluşumuna karşı savaşırken cilde muhteşem bir nem bombardımanı oluşturur. Cildin bariyer fonksiyonunu güçlendirmek için içerisindeki linoleik asitten ve kozmetikteki yaygın bir nemlendirici olarak kullanılan oleik asitten faydalanabilirsiniz.

 

Topuk çatlağından kurtulmak veya nasır sertliğini azaltmak için taşıyıcı başka bir yağla karıştırdığınız kayısı yağını etkilenen bölgeye uygulayabilir ve gece boyunca bekletebilirsiniz.

 

Write A Comment