Portakal yağı, Citrus sinensi portakal bitkisinin meyvesinden gelir. Bazen “tatlı portakal yağı” olarak da adlandırılır.

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri nedeniyle yüzyıllarca kullanılan portakal meyvesinin kabuğundan elde edilir.

 

Çoğu insan bir portakalı soyarken az miktarda portakal yağı ile temas eder. Esansiyel yağ kullanımları ve faydaları hakkında bilgi sahibi değilseniz, kaç tane popüler üründe kullanıldığını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz. Portakal gibi kokan sabun, deterjan veya mutfak temizleyicisi kullanıyor musunuz? Kokuyu güzelleştirmek ve temizlik yeteneklerini artırmak için ev ve kozmetik ürünlerinde de portakal yağı kullanılmaktadır.

 

Antibakteriyel özelliklere ve güçlü, taze bir kokuya sahip olduğu için losyon, şampuan, akne tedavisi ve gargara gibi birçok güzellik ürününe eklenmiştir. Evinizde, muhtemelen portakal esansiyel yağı içeren bazı mobilya spreyleri ve mutfak veya banyo temizleyicileri bulunur. Yağ ayrıca, meyve suları veya gazlı içecekler gibi ürünlerde bir lezzet artırıcı olarak da yaygın olarak kullanılır, ancak faydalarını elde etmek için daha doğal yollar vardır.

 

Bağışıklık Artırıcıdır

Portakal yağında bulunan monosiklik bir monoterpen olan Limonen, oksidatif strese karşı güçlü bir savunucudur. Portakal yağının kanserle mücadele yetenekleri bile vardır, çünkü monoterpenlerin tümör büyümesine karşı çok etkili kanser önleyici ajanlar olduğu gösterilmiştir.

 

Doğal Bir Antibakteriyeldir

Turunçgillerden elde edilen uçucu yağlar, gıdaların güvenliğini artırmak için kullanılan tamamen doğal antimikrobiyal potansiyelini sunmaktadır. Portakal yağının, Uluslararası Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi’nde yayınlanan bir 2009 çalışmasında E. coli bakterisinin çoğalmasını engellediği bulundu. Bazı sebzeler ve et gibi kontamine gıdalarda bulunan tehlikeli bir bakteri türü olan E. coli, böbrek yetmezliği ve ölüm de dahil olmak üzere yutulduğunda ciddi reaksiyonlara neden olabilir.

 

Gıda Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir diğer 2008 çalışması da, portakal yağının güçlü antimikrobiyal bileşikler, özellikle de terpenler içerdiğinden salmonella bakterilerinin yayılmasını önleyebileceğini bulmuştur. Salmonella, tüketildiğinde, gastrointestinal reaksiyonlara, ateşe ve ciddi yan etkilere neden olabilir.

Mutfak Temizliğine Yardım Eder

Portakal yağı, mutfağınızı temiz bir kokuyla dolduracak doğal, tatlı, turunçgil kokusuna sahiptir. Aynı zamanda, seyreltildiğinde, çoğu üründe bulunan ağartıcı veya sert kimyasalları kullanmadan tezgahı, kesme tahtalarını veya cihazları temizlemenin harika bir yoludur.

 

Bir sprey şişesine, su ve bergamot yağı gibi diğer temizleme yağlarıyla birlikte birkaç damla portakal yağı ekleyin. Tüm bunları evinizde kullanmadan önce Hindistan cevizi yağı gibi küçük bir miktar taşıyıcı yağ ile kullanın. Yüzeylere zarar vermediğinden, çoğu ürün gibi sonradan temizlemeniz gerekmez.

 

Dolaşımı İyileştirir

Portakal yağı, yüksek tansiyon için doğal bir ilaçtır ve kan akışını geliştirir ve hipertansiyona karşı savaşır, yani kalp hastalıkları için en büyük risk faktörlerinden ikisini ekarte eder. Kan akışını artırma yeteneği nedeniyle, düşük libidoyu geliştirmek, ağrılardan kurtulmak ve adet ile ilişkili semptomları azaltmak için de yararlı olabilir. Kan akışını iyileştirmek için karın bölgesine sürülebilecek ev yapımı bir masaj yağı oluşturmak için portakal yağı ile bir taşıyıcı yağ kullanın.

 

Antienflamatuvardır

Portakal yağının güçlü antienflamatuvar etkileri; ağrı, enfeksiyon ve kronik obstrüktif pulmoner hastalıklarla mücadelede etkileri açısından araştırılmıştır. Aslında, limon, çam ve okaliptüs yağları dahil olmak üzere birçok popüler antienflamatuvar yağlar arasında, portakal yağı inflamasyonda en büyük etkiyi göstermiştir. Bu, çeşitli temel yağların antioksidan potansiyelini araştıran Avrupa Tıbbi Araştırmalar Dergisi’nde yayınlanan bir 2009 çalışmasında gösterildi.

Ağrı Azaltıcı Etkisi Var

Kas, kemik veya eklem ağrısından muzdaripseniz, portakal yağı, dokudaki şişmeyi artıran inflamatuar yanıtları önlemeye yardımcı olabilir ve bu da onu; kemik ve eklem ağrısı için doğal bir çare haline getirir. Portakal yağı ayrıca, ağrı toleransını artırmak ve ağrınız veya rahatsızlığınız olduğunda daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için daha olumlu bir ruh hali geliştirir. İnflamasyonu azaltmak için ağrılı kaslara veya şişmiş bölgelere taşıyıcı yağ ile karıştırılmış portakal yağı ekleyin.

 

Duygusal Destek Sağlar

Portakal yağının, duş jeli ya da parfümünüze bir miktar eklenmesi veya doğrudan solunması ruh halinizi dengeler ve rahatlama sağlayabilir. Portakal esansiyel yağının, beyindeki duygusal tepkileri hızlı bir şekilde uyandıran koku alma sistemi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.

 

Hormonları dengelemek için çok önemli bir yağdır çünkü kortizol gibi stres hormonlarından gelen reaksiyonları durdurmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, portakal yağının hem “canlandırıcı” hem de “sakinleştirici” olduğunu gösteriyor, bu da sabahları ruh halinizi aydınlatmak ya da uzun bir günün ardından sinirlerinizi yatıştırmak için güçlü bir koku olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

 

Cilt Koruyucudur

Narenciye meyvelerinin cildin korunmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olan yüksek düzeyde C vitamini sağladığını bilmeyen kalmadı. Portakal da en iyi C vitamini gıdalarından biridir. Portakal esansiyel yağı; kolajen üretimini teşvik ettiği için kırışıklıklar ve koyu lekeler gibi yaşlanma belirtileriyle savaşmak için çok faydalıdır. Antioksidan gücü nedeniyle, UV ışınlarına maruz kalmanın, kirliliğin ve toksisitenin neden olduğu cilt hasarı oranını yavaşlatır ve azaltır.

 

Yüzünüze bir taşıyıcı yağ ile birlikte çok az miktarda portakal yağı uygulayabilirsiniz, ancak önce herhangi bir olumsuz reaksiyondan kaçınmak için bir cilt yama testi yaptığınızdan emin olun. Çay ağacı yağı gibi diğer cilt iyileştirici yağlarla birleştirmeyi deneyin.

Akne İle Savaşır

Portakal yağı, cilt üzerinde akneye neden olabilecek bakterilerle ve iltihaplarla savaşmada etkilidir. Sivilce için mükemmel bir ev ilacıdır. Etkilenen bölgeye uygulayabileceğiniz bir parça pamuk üzerine Hindistan cevizi yağı ile birlikte küçük bir miktar portakal yağı kullanın. Sivilce kaynaklı kızarıklık, ağrı ve şişlik, aynı zamanda ticari akne tedavilerinin çoğunda bulunan kimyasal maddelerin kurutucu etkilerini tedavi eder. Sardunya yağı veya tarçın yağı gibi diğer güçlü yağlarla kullanmayı deneyin.

 

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Bir antienflamatuvar, gevşetici ve dolaşım artırıcı olarak, portakal yağı daha iyi bir sindirimi teşvik edebilir ve krampları veya kabızlığı kolaylaştırabilir. Karın bölgesinde bir masaj yağı kullanın. Aynı zamanda, idrar üretimini artıran ve şişmeyi önleyen hafif bir diüretik gibi davrandığı için yutulduğunda detoksifikasyonu artırır. Lenfatik sistemi, karaciğeri, böbrekleri ve mesaneyi uyarmaya yardımcı olduğu için, toksinleri, fazla sodyum ve sindirim sistemindeki atıkları atmaya yardımcı olur.

 

Doğal Bir Gargara Olarak Kullanılır ve Ağız Sağlığını Artırır

Portakal yağı mikrobiyal gelişim ile mücadele edebileceğinden, diş ve diş etlerini enfeksiyonlardan koruyabilir. Ayrıca, su ve tuz ile birlikte gargara edildiğinde boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ağzınızda su ile temas ettiğinde ağız yaralarını ve ağız enfeksiyonlarını azaltmak için kullanabilirsiniz, tıpkı ev yapımı bir gargarada olduğu gibi. Ayrıca Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak yağ çekme işleminde de kullanabilirsiniz.

 

Write A Comment